Je zoekt hulp …
Wat is EMDR?
EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is een effectieve cliëntgerichte behandelmethode om traumatische of anderszins akelige en beladen ervaringen te verwerken.
Sommigen mensen verwerken nare gebeurtenissen op eigen kracht, maar anderen ontwikkelen klachten. Vaak zijn dit klachten als: het herbeleven van de nare gebeurtenis in de vorm van ‘flashbacks’ of nachtmerries, angst, stress, schaamte of schuldgevoel, schrik- of vermijdingsreacties. Als je klachten blijft houden na één of meer ingrijpende gebeurtenissen te hebben meegemaakt kan EMDR helpen.
Het belangrijkste doel van de EMDR behandeling is om de nare gebeurtenissen te verwerken, zodat de klachten verminderen of zelfs, zoals meestal het geval is, helemaal verdwijnen.
EMDR wordt inmiddels ook succesvol toegepast bij andere problemen en klachten. Uitgangspunt daarbij is dat de klachten zijn ontstaan als gevolg van een of meerdere beschadigende ervaringen, ervaringen die een dusdanig effect hebben gehad dat je er nog steeds last van hebt, ervaringen die eigenlijk nog steeds invloed hebben op je leven.
Hoe werkt EMDR?
Met EMDR wordt “het informatieverwerkingssysteem in de hersenen” gestimuleerd. Je wordt gevraagd om aan de nare gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens en daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. Dit gebeurt o.a. middels het met je ogen volgen van de vingers van de therapeut of middels ‘klikjes’ via een koptelefoon, om en om links/rechts; zo worden de hersenen geprikkeld.
Je denkt dus terug aan de nare gebeurtenis in combinatie met het afleidende volgen van de vingers of horen van de klikjes. Door die afleiding wordt het gemakkelijker om naar de nare beelden te kijken. Tijdens dit proces wordt je gevraagd wat er in je naar boven komt. Vaak komen er allerlei gedachten en beelden naar boven, maar soms ook emoties en/of lichamelijke gevoelens. Gaandeweg dit proces worden de nare beelden steeds minder naar en minder beladen, de herinnering wordt minder sterk. Zo wordt het steeds gemakkelijker om aan de nare gebeurtenis terug te denken, je verwerkt wat er is gebeurd en kunt er een andere betekenis aan geven.
Het effect van EMDR
Met EMDR is het niet nodig om jarenlang te praten over het verleden. Wel worden, door het stimuleren van het informatieverwerkingssysteem, in een relatief korte tijd therapeutische doelen bereikt. Hierbij veroorzaakt EMDR veranderingen die ook na langere tijd blijven bestaan. De grootste kracht van EMDR is dat het de hersenen laat herstellen in een tempo waarin het lichaam fysieke klachten geneest. Heb je klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een of meer concrete, akelige gebeurtenissen, waarbij het denken aan deze gebeurtenis nog steeds een emotionele reactie oproept, dan is de kans heel groot dat EMDR hierin verlichting kan brengen.
De effectiviteit van EMDR is aangetoond middels wetenschappelijk onderzoek en EMDR is inmiddels de eerst aangewezen behandelmethode bij Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS).
Meer weten?
Website EMDR
Wat is HAT?